duminică, 3 aprilie 2011

Românul...

ADAPTABIL, CURIOS, ORGOLIOS, SENSIBIL LA CUM E PERCEPUT DE CEILALŢI, MATERIALIST, CRITIC, EVITÂND RISCUL, DORNIC DE RELAXARE. Aşa poate fi caracterizat pe scurt consumatorul român.
Consumatorii români au început drumul spre emancipare, învăţând ce înseamnă specializarea, discriminarea între categorii de produse şi mărci, pentru ca în ultimii 4-5 ani să devină din ce în ce mai exigenţi în ceea ce priveşte “preţul” calităţii, dar şi mai orientaţi către a salva timp şi efort, mai apropiaţi de mânuirea noilor tehnologii.
Expansiunea comerţului modern, apariţia şi consolidarea lanţurilor mari de hipermarketuri şi discounteri au contribuit decisiv la formarea şi adaptarea comportamentului consumatorilor, în special în ceea ce priveşte consumul produselor din categoria FMCG.
Dacă pentru categoria consumatorilor cu venituri scăzute preţul rămâne criteriul cu greutatea cea mai mare în alegerea bunurilor de larg consum, pentru cei cu venituri medii şi peste, aceste criterii de alegere încep să devină tot mai elaborate, ţinând din ce în ce mai mult de imaginea asociată produselor achiziţionate.
O categorie tot mai mare de români reuşeşte să îşi orienteze constant o parte din venituri către “investiţii” în zona ariilor legate de stilul de viaţă, activităţi de relaxare, distracţie. Din ce în ce mai mulţi se orientează către petrecerea vacanţei în afara ţării, iar tinerii din marile oraşe încep să valorizeze tot mai mult conceptul de a trăi sănătos, transpus în ideea de a face mişcare, a mânca sănătos, a petrece tot mai mult timp in aer liber.
COPIII rămân principalul motor motivaţional, principalul argument pentru care părinţii îşi propun atingerea unui standard de viaţă mai bun şi achiziţionarea unor bunuri prin care să le poată asigura acestora securitatea materială în anii ce vin.
Imaginea pe care un produs şi mai ales o marcă o proiectează asupra celui care il/o achiziţionează este un element care cântăreşte tot mai greu, devenind tot mai importantă pe masură ce “vizibilitatea” produsului respectiv e mai mare. Astfel, în alegerea produselor destinate consumului în spaţiul “domestic”, contează în primul rând un preţ avantajos raportat la calitate şi cantitate şi un ambalaj cât mai funcţional, practic.
Când situaţiile de consum implică o “expunere” mai puternică, consumatorii se orientează către mărci care asigură un transfer de imagine care îi ajută să iasă în evidenţă în mod pozitiv şi să fie percepuţi ca nişte persoane de succes.
Importanţa acordată “imaginii” proiectate este cu atât mai evidentă în cazul tinerilor, obiectivându-se prin preferinţe pentru mărci consacrate şi modele de impact atunci când este vorba de alegerea produselor care contribuie la accesorizarea imaginii personale: de la maşina la telefon mobil, dar şi îmbrăcăminte, încălţăminte, parfumuri.
Aceste tendinţe se vor menţine, iar în contextul actual consumatorii vor deveni din ce în ce mai pretenţioşi şi mai atenţi, mai selectivi în ceea ce privesc produsele sau serviciile achiziţionate.
Sursa: GfK România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu